HiT360.com: Panselinos

Πισίνα


Οι χρήστες που δεν βλέπουν τις πανοραμικές φωτογραφίες θα πρέπει να εγκαταστήσουν το Java software κάνοντας κλίκ εδώ

Τοποθεσία


Η Εφταλού είναι ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο σε απόσταση 3χλμ από την κωμόπολη της Μήθυμνας. Εδώ ο επισκέπτης δύναται ν' απολαύσει την όμορφη ακρογιαλιά της περιοχής, με τα κρυστάλλινα νερά και την ατέλειωτη θέα στα απέναντι Μικρασιατικά παράλια.

Εδώ βρίσκεται το πατρικό σπίτι του Ηλία Βενέζη και ο τάφος του Αργύρη Εφταλιώτη- πνευματικών προσωπικοτήτων του νησιού. Η τουριστική υποδομή της περιοχής εγγυάται την άνεση και εξυπηρέτηση του επισκέπτη. Από τον οικισμό της Εφταλού υπάρχει παραθαλάσσιος δευτερεύων δρόμος που οδηγεί στα Β.Α. του νησιού και συγκεκριμένα στην γραφική Σκάλα Συκαμιάς. Η διαδρομή ενδείκνυται για πεζοπορία.

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν ιαματικές πηγές και λουτροθεραπευτήριο, οικοδομημένο κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας.

Μόλις 1.500 μέτρα από το ξενοδοχείο ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ βρίσκεται η Μήθημνα (Μόλυβος)

Η Μήθυμνα ή ο Μόλυβος είναι ένας από τους γραφικότερους καλοδιατηρημένους Μεσαιωνικούς οικισμούς της Ελλάδας, στη βορειοδυτική άκρη του νησιού της Λέσβου και σε απόσταση 62χλμ από την Λεσβιακή πρωτεύουσα, μια ιστορική παρουσία αναγόμενη στα προϊστορικά χρόνια.

Ίχνη της αρχαίας Μήθυμνας είναι διάσπαρτα στην ευρύτερη περιοχή :απομεινάρια πολυγωνικού τείχους του 8ου π.Χ. αιώνα, Αρχαϊκού ναού και Ρωμαϊκών κτισμάτων, ενώ πολλά από τα λοιπά αρχαιολογικά ευρήματα εκτίθενται στο κτίριο του Δημαρχείου.

Η Μήθυμνα οφείλει το όνομα της στην κόρη του μυθικού βασιλιά Μάκαρα, ενώ κατά την Μεσαιωνική εποχή είχε μετονομαστεί σε Μόλυβος.

Είναι αμφιθεατρικά χτισμένη πάνω σε βραχώδη λόφο, στην κορυφή του οποίου υπάρχει Μεσαιωνικό Κάστρο, διατηρημένο και χρησιμοποιούμενο ως τόπος διεξαγωγής διάφορων πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου κατά την θερινή περίοδο.

Εδώ συναντάμε παλιά πέτρινα σπίτια κεραμόσκεπα, διώροφα με μικρά μπαλκόνια υπερυψωμένα, πλακόστρωτους δρόμους, πέτρινες Οθωμανικές βρύσες με θαυμάσιες επιγραφές, στοιχεία που δένουν αρμονικά με όλο το φυσικό τοπίο.

Εξίσου αξιόλογα είναι τα αρχοντικά, που χρονολογούνται από τα τέλη του 18ου αιώνα, όπως το αρχοντικό Γιαννάκου και το οίκημα της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών ( παλαιό αρχοντικό Κράλλη ), με περίτεχνες τοιχογραφίες στο εσωτερικό τους. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το οίκημα των παλαιών λουτρών, μνημείο της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Άξια επισκέψεων είναι η Δημόσια Βιβλιοθήκη και η Αρχαιολογική Συλλογή που στεγάζονται στο Δημαρχείο, η Δημοτική Πινακοθήκη και οι εκκλησίες του Ταξιάρχη ( 1795 ), του Αγίου Παντελεήμονα με ιδιαίτερα νεοκλασικά αρχιτεκτονικά στοιχεία (1844 ), της Αγίας Κυριακής και του Αγίου Νικολάου.

Στο άκρο του οικισμού, το λιμάνι συμπληρώνει την μοναδική εικόνα του τόπου. Πρόκειται για γραφικό λιμάνι, γεμάτο από καφενεδάκια και ψαροταβέρνες. Υπάρχει όμορφη παραλία, με πολύχρωμες μικρές πέτρες, καθώς και ένα παλιό αναπαλαιωμένο ελαιοτριβείο στην περιοχή, που σήμερα λειτουργεί ως ξενοδοχείο.

Έντονη είναι η πολιτιστική δράση που αναπτύσσεται κατά τους θερινούς μήνες, με θεατρικές και λαογραφικές παραστάσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και γενικά λαϊκής τέχνης, καθώς και επιστημονικά συνέδρια και επιμορφωτικές διαλέξεις.

Η περιοχή έχει ολοκληρωμένη σύγχρονη τουριστική υποδομή, με πληθώρα τουριστικών καταλυμάτων, εστιατορίων και συναφών υπηρεσιών.