HiT360.com: Δ. ΠΙΕΡΙΩΝ - ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ταξιδιωτικός οδηγός, διακοπές Δ. ΠΙΕΡΙΩΝ - ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ τουριστικός οδηγός Hit360

HiT360.com Travel Guide
HiT360.com Travel Guide Greek

Hit360.com Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter του Hit360.com και ενημερωθείτε για Ξενοδοχεία, προσφορές, πακέτα και ότι άλλο χρειάζεστε για τις διακοπές σας!

Για εγγραφή κάντε κλικ εδώ

Δείτε το τελευταίο newsletter


HiT360.com Travel Guide

Δήμος Πιερίων - ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Χιονοδρομικό Κέντρο

Βρίσκεται στην Β.Α Πλευρά των Πιερίων στη θέση Παπά-Χωράφι και σε υψόμετρο βάσης 1410 μ. και κορυφής 1750μ. με προοπτική επέκτασης στα 2100μ,

Απέχει 36 χλμ από την πόλη της Κατερίνης και τη εθνική οδό Θεσσαλονίκης Αθηνών (ΠΑΘΕ). Είναι το νεότερο Χιονοδρομικό Κέντρο της Ελλάδος και λειτούργησε για πρώτη φορά την χιονοδρομική περίοδο 2001-2002 καθημερινά, με δύο αναβατήρες, έναν διθέσιο εναέριο (διπλή καρέκλα) μήκους 1200 μ. και έναν συρόμενο 200 μ. ( Baby lift ) οι οποίοι εξυπηρετούν τρεις πίστες, την ΚΛΕΙΩ’ μήκους 1500μ. (Κόκκινη),την ΕΡΑΤΩ’ μήκους 2600 μ. (Μπλε) και την ΘΑΛΕΙΑ’ μήκους 300 μ. για αρχάριους.

Το Χ.Κ. Διαθέτει χώρο στάθμευσης αυτοκίνητων, εξοπλισμένο ιατρείο με γιατρό, εκχιονιστικό μηχάνημα, κτίριο υποδοχής επισκεπτών διημέρευσης ’ΣΑΛΕ’’, σχολές ΣΚΙ και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης χιονοδρομικού εξοπλισμού. Στο Ελατοχώρι και σε απόσταση 8 χλμ από το Χ.Κ. υπάρχουν ξενοδοχείο, ενοικιαζόμενα δωμάτια και μεζονέτες, εστιατόρια, παραδοσιακές ταβέρνες και caf é bar .

’ 

Μονοπάτι Ε4

Κατά μήκος της κορυφογραμμής των Πιερίων περνά το Ευρωπαϊκό ορειβατικό Μονοπάτι Ε4 ενώ το σύνολο των κορυφών και ένα μεγάλο μέρος του δασικού συμπλέγματος Ρητίνης-Βρίας έχει προταθεί για ένταξη στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Οικοτόπων ’Φυση-2000’’.

’ 

Καταφύγιο Σαρακατσάνας

Στα Πιέρια, σε απόσταση 17 χλμ. Από τη Ρητίνη, στη θέση ’Σαρακατσάνα’’, υπάρχει το ορειβατικό καταφύγιο του Σ.Ε.Ο Κατερίνης. Το καταφύγιο διαθέτει 60 κρεβάτια, κουζίνα, αίθουσα εστιατορίου και ξεκούρασης. Είναι ανοιχτό κάθε μέρα και δέχεται επισκέπτες και ορειβάτες από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο ενώ τους υπόλοιπους μήνες (Δεκέμβριος-Φεβρουάριος) λειτουργεί, όταν επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες την ανάβαση ή κατόπιν συννενόησης. Η διαδρομή από τη Ρητίνη μέχρι το καταφύγιο, διάρκειας σαράντα πέντε λεπτών (45’) της ώρας περίπου, είναι ένα συνεχές μπαλκόνι με θέα στον Όλυμπο, την Πιερία και το Θερμαϊκό. Ο δρόμος είναι δασικός χαλικοστρωμένος, σχετικά καλοδιατηρημένος, όπου μπορεί να κινηθεί οποιοδήποτε όχημα. Από το καταφύγιο ξεκινούν ορειβατικές διαδρομές προς τις κορυφές των Πιερίων, Μια από αυτές φτάνει μέχρι τη θέση ’κούρασμα’’, όπου αγναντεύει κανείς από ψηλά όλη την πλευρά των Πιερίων της Κοζάνης και τη λίμνη του Αλιάκμονα.

’ 

Διαδρομές

Στο δάσος Ρητίνης Βρίας, υπάρχει εκτεταμένο και σχετικά καλοδιατηρημένο δασικό οδικό δίκτυο και τρεις ορεινές διαδρομές, με επαρκή σήμανση, οι οποίες είναι επίσης καταγραμμένες και χαρτογραφημένες

Με αυτοκίνητο και κατά προτίμηση τζιπ ή άλλο αντίστοιχο μεταφορικό μέσο, μπορεί κανείς ξεκινώντας από την Βρία να ακολουθήσει τον κεντρικό δασικό οδικό άξονα, να περάσει από τον οικισμό της παλιάς Βρίας, το αρχαίο λατομείο, να απολαύσει τη θέα από το ’Μάρμαρο’’ πίνοντας κρυστάλλινο νερό από την πηγή του ’Κούτλου’’, να προχωρήσει μέχρι εσωτερικό διάσελο της Μεσιάς και να επιλέξει την διαδρομή μέχρι τη Σαρακατσάνα και το ορειβατικό καταφύγιο ή να κατέβει μέσα από τον καστανώνα στη Ρητίνη, Σ’ αυτή τη διαδρομή μπορεί επίσης εναλλακτικά να κινηθεί από το Μάρμαρο και να ανέβει μέχρι την πηγή ’Μοναχό Νερό’’ και πιο ψηλά στο ’Χτένι’’. Επίσης πριν τη ’Μεσιά’’ να ακολουθήσει το δρόμο που φτάνει μέχρι το αλπικό τοπίο της ’Αβδέλλας’’.

Στη διαδρομή για το Χιονοδρομικό Κέντρο (8 χλμ. Από το Ελατοχώρι) δεξιά και αριστερά του δρόμου ξεκινούν δασόδρομοι που οδηγούν με σχετικά κοντινές διαδρομές σε τοπία ιδιαιτέρου κάλλους και με καταπληκτική θέα προς τα Πιέρια και την Κατερίνη.

’ 

Ορειβατικές Διαδρομές

Οι ορειβατικές διαδρομές με καλή σήμανση είναι τρεις. Δίνουν την ευκαιρία για άμεση επαφή με την φύση και επιτρέπουν στον ορειβάτη να αισθανθεί την σιγή του βουνού που κρύβει χίλιους ήχους.

1.Διαδρομή Παλιοπαναγιά - Σαρακατσάνα

Είναι η μεγαλύτερη διαδρομή, διάρκειας 4 ωρών, σχετικά ομαλή, χωρίς μεγάλες κλίσεις. Ξεκινά από το Δημοτικό Κέντρο Αναψυχής την Παλιοπαναγιά που βρίσκεται πάνω στο οδικό άξονα σύνδεσης Ρητίνης-Ελατοχωρίου, στη διαδρομή η ευχάριστη εναλλαγή των δασικών ειδών συνδυάζεται με την μοναδική θέα προς τις κορυφές και τον κάμπο της Πιερίας, τους ήχους από τα πολλά νερά που κελαρίζουν κατεβαίνοντας πότε με δύναμη και πότε ήρεμα τις καταπράσινες πλαγιές και τα διάσελα του βουνού

2. Διαδρομή Ρητίνη-Σαρακατσάνα

Είναι η παλιά διαδρομή, διάρκειας 3 ωρών, που ακολουθούσαν οι κάτοικοι της Ρητίνης για να ανέβουν στη Σαρακατσάνα και τα άλλα θερινά βοσκοτόπια ψηλά στα Πιέρια, Το μονοπάτι ξεκινά μέσα από το φαράγγι στην περιοχή «Πιστριές», μια περιοχή από τις λίγες που υπάρχουν στα Πιέρια με απότομες κλίσεις και ένα τοπίο που το χαρακτηρίζει άγρια ομορφιά. Στη συνέχεια ακολουθεί σχεδόν τον αυχένα του ορεινού όγκου προσφέροντας μοναδική θέα από όλες τις πλευρές. Στη διαδρομή υπάρχουν δεξιά και αριστερά πολλά καρποφόρα δέντρα, κυρίως σε διάσελα και ξέφωτα, υπολείμματα και μάρτυρες πως κάπου εκεί υπήρχε μια στάνη, ένας στάβλος, κάποτε, όχι πολύ πίσω στο χρόνο. Οι κάτοικοι των ορεινών οικισμών — σε αντίθεση με σήμερα — περνούσαν τον περισσότερο χρόνο μέσα στο δάσος, ζούσαν αρμονικά μ’ αυτό.

3. Διαδρομή Παλιά Βρία — Αρχαίο Λατομείο

Ξεκινά από τον εγκαταλειμμένο οικισμό της Παλιάς Βρίας, όπου φτάνει κανείς από τη Βρία με ασφαλτοστρωμένο δρόμο 5 χλμ. Η διαδρομή, διάρκειας 2 ωρών περίπου, περνά κυρίως από δάσος δρυός. Κοντά στο αρχαίο λατομείο αρχίζει δάσος οξιάς. Ιδανική εποχή για αυτή τη διαδρομή είναι νωρίς την άνοιξη. Τότε τα ξέφωτα είναι καλυμμένα από τον αυτοφυή κρόκο με τα κίτρινα και μοβ άνθη και εκατοντάδες άλλα αγριολούλουδα. Στο αρχαίο λατομείο μαρμάρου, είναι εμφανείς οι τομές από την κοπή μαρμάρου, μεγάλα τετράγωνα κομμάτια μαρμάρου και διάσπαρτες στο χώρο ημικατεργασμένες κολώνες. Με ολιγόλεπτη ανάβαση μετά το αρχαίο λατομείο μπορεί να φτάσει κανείς στη θέση «Μάρμαρο» όπου υπάρχει άφθονο πόσιμο νερό (πηγή «Κούτλος») και κιόσκι για ξεκούραση.

Εναλλακτικά στο αρχαίο λατομείο μπορεί κανείς να φτάσει αν ακολουθήσει το δρόμο (δασικός χωματόδρομος σε καλή κατάσταση) από την παλιά Βρία μέχρι το σημείο που υπάρχει χώρος στάθμευσης και ξεκινά μονοπάτι 1500 μ. περίπου μέχρι το αρχαίο λατομείο. Το μονοπάτι αυτό είναι ήπιο με ομαλές κλίσεις και καλοδιατηρημένο. Περνά μέσα από δάσος οξιάς με παχύ ίσκιο και δύο ρυάκια με δροσερό και κατακάθαρο νερό. Στη μέση περίπου της διαδρομής υπάρχει θέση θέας, όπου η ματιά του επισκέπτη αγκαλιάζει όλη την Πιερία, φτάνει απέναντι στη Χαλκιδική και χάνεται στο Αιγαίο Πέλαγος.

HiT360.com Travel Guide