HiT360.com: Δ. ΠΙΕΡΙΩΝ - ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ταξιδιωτικός οδηγός, διακοπές Δ. ΠΙΕΡΙΩΝ - ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ τουριστικός οδηγός Hit360

HiT360.com Travel Guide
HiT360.com Travel Guide Greek

Hit360.com Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter του Hit360.com και ενημερωθείτε για Ξενοδοχεία, προσφορές, πακέτα και ότι άλλο χρειάζεστε για τις διακοπές σας!

Για εγγραφή κάντε κλικ εδώ

Δείτε το τελευταίο newsletter


HiT360.com Travel Guide

Δήμος Πιερίων - ΙΣΤΟΡΙΑ

Στη μοναδική φυσική ομορφιά των Πιερίων τοποθέτησαν οι πρόγονοί μας τις Πιερίδες Μούσες, οι οποίες ήταν γνωστές στην αρχαία ελληνική μυθολογία ως θεότητες κάθε πνευματικής δημιουργίας και καλλιτεχνικής δεξιότητας. Ήταν προστάτιδες της ποίησης, του άσματος, της μουσικής και του χορού.

Επίσης, η δεσπόζουσα θέση των Πιερίων, στο κέντρο του ιστορικού-πολιτιστικού τριγώνου Δίον-Αιγές (Βεργίνα)- Ελίμεια (Αιανή) τα καθιστούν περιοχή που έχει συνεχή και σημαντική παρουσία στα ιστορικά δρώμενα.

Η περιοχή των Πιερίων αποτελεί τμήμα του Μακεδονικού Βασιλείου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Στην περιοχή του Δήμου τοποθετείται η αρχαιότατη πρωτομακεδονική πόλη "Γαλάνδραι". Την πόλη μνημονεύει ο Λυκόφρων, ο Στεφ. Βυζάντιος και ο Πολύβιος.

Στα διοικητικά όρια του Δήμου Πιερίων έχουν αναγνωριστεί μέχρι σήμερα δύο αρχαιολογικοί χώροι.

Σε υψόμετρο 1000 περίπου μέτρων, στη θέση "Σεντούκια" υπάρχει αρχαίο λατομείο μαρμάρου, για το οποίο όμως δεν έχει γίνει συστηματική αρχαιολογική και επιστημονική έρευνα.

Στο λατομικό χώρο, ο επισκέπτης μπορεί να δει διάσπαρτες ημιτελείς κολώνες και μεγάλα ημικατεργασμένα κομμάτια μαρμάρου (σεντούκια όπως τα ονομάζουν οι κάτοικοι), καθώς και τις τομές, απ’ όπου έχουν αποκοπεί τα μάρμαρα. Είναι ανεξερεύνητη η μέθοδος της κοπής, ο τρόπος της μεταφοράς και η τελική χρήση αυτών των μαρμάρων.

Δυτικά της Ρητίνης στην αγροτική περιοχή "Λεπτοκαριά — Παλιόκαστρος" έχουν βρεθεί αγαλματίδια με τους άθλους του Ηρακλή, Κούροι και νομίσματα (εκτίθεται στο μουσείο του Δίου) σε χώρο αρχαίου ναού (τούμπα). Ο λοφίσκος που ονομάζεται "Παλιόκαστρος" είναι απόκρημνος και από την μία πλευρά μόνο προσβάσιμος. Είναι μια τοποθεσία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού όπως και η ονομασία το δείχνει χρησίμευε για καταφύγιο σε περίοδο επιδρομών. Εξ άλλου έχουν βρεθεί μεγάλα πιθάρια, χωρίς παραστάσεις στο εξωτερικό τους που περιείχαν υπολείμματα τροφών. Ένα μεγάλο τμήμα της περιοχής αυτής έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος.

Στο Δ.Δ. Ελατοχωρίου υπάρχει επίσης τοποθεσία με την ονομασία "Παλιόκαστρος", ενώ στην ευρύτερη περιοχή του αγροκτήματος του Δήμου έχουν εντοπιστεί από τους κατοίκους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ευρήματα από διάφορες ιστορικές περιόδους.

Στη μεταβυζαντινή περίοδο τοποθετείται η Μονή Αγίου Γεωργίου της Ρητίνης από χρονολογημένη τοιχογραφία (1494) η οποία είναι από τις παλιότερες στην Πιερία, Υπάρχουν επίσης και μεταγενέστερες του 1619. Η Μονή ανήκε στην δικαιοδοσία της Επισκοπής Πέτρας και σύμφωνα με μαρτυρίες και λαϊκές ιστορίες που μεταφέρθηκαν από γενιά σε γενιά, από τους κατοίκους των γύρω οικισμών, φαίνεται πως γνώρισε μεγάλη ακμή. Ήταν το θρησκευτικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής, που συγκέντρωνε στις μεγάλες χριστιανικές γιορτές προσκυνητές από όλα τα γύρω χωριά. Υπήρξε επίσης κρησφύγετο αρματολών και κλεφτών καθώς και κέντρο του Μακεδονικού Αγώνα.

HiT360.com Travel Guide