HiT360.com: Δ. ΠΙΕΡΙΩΝ - ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ ταξιδιωτικός οδηγός, διακοπές Δ. ΠΙΕΡΙΩΝ - ΕΛΑΤΟΧΩΡΙ τουριστικός οδηγός Hit360

HiT360.com Travel Guide
HiT360.com Travel Guide Greek

Hit360.com Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter του Hit360.com και ενημερωθείτε για Ξενοδοχεία, προσφορές, πακέτα και ότι άλλο χρειάζεστε για τις διακοπές σας!

Για εγγραφή κάντε κλικ εδώ

Δείτε το τελευταίο newsletter


HiT360.com Travel Guide

Πιερία - Ελατοχώρι

Ο Δήμος Πιερίων απλώνεται στο κέντρο του ορεινού όγκου των Πιερίων στη λεγόμενη κατά την παράδοση "κοιλάδα του Παλατιού". Είναι ο ορεινότερος Δήμος της Πιερίας, αφού το 87% της έκτασης του είναι πάνω από το υψομετρικό όριο των ορεινών περιοχών (400 μ.).

Ο Δήμος πήρε το χαρακτηριστικό όνομα, επειδή είναι ο μόνος στην Πιερία που τα διοικητικά του όρια είναι εξ ολοκλήρου στα Πιέρια Όρη. Οι τρεις οικισμοί που συγκροτούν το Δήμο είναι η Ρητίνη ( έδρα του Δήμου ), το Ελατοχώρι και η Βρία.

Με τις σημερινές οδικές συνδέσεις απέχει 25 χλμ. από την έδρα του νομού Πιερίας την Κατερίνη, 95 χλμ. Από τη Θεσσαλονίκη, 45 χλμ. από τη Βέροια, 110 χλμ. από τη Λάρισα και 465 χλμ. από την Αθήνα.

Τα Πιέρια με ψηλότερη κορυφή το Î…ΆΦλάμπουροΆΆ (2194μ.) βρίσκονται στη βόρεια πλευρά του Ολύμπου, είναι κατάφυτα με πλούσια και ποικίλη βλάστηση, τόπος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και οικολογικού ενδιαφέροντος.

Οι τρεις οικισμοί του Δήμου είναι σχετικά σύγχρονοι και δεν παρουσιάζουν αξιόλογα μορφολογικά και αρχιτεκτονικά στοιχεία. Προήλθαν από συγχωνεύσεις μικρότερων οικισμών κατά τους τέσσερις τελευταίους αιώνες από ντόπιους κατοίκους και μετακινηθέντες, κυρίως κτηνοτρόφους, από τη Θεσσαλία, την Δυτική Μακεδονία και την Ήπειρο.

Βασικοί παράμετροι που επέδρασαν στη διαμόρφωση του δομημένου περιβάλλοντος των οικισμών είναι ο αγροκτηνοτροφικός και δασικός χαρακτήρας της οικονομίας τους, το ανάγλυφο του εδάφους και τα πληθυσμιακά τους μεγέθη.

Το Ελατοχώρι βρίσκεται σε υψόμετρο 800 μ. και έχει μεταφερθεί από άλλη θέση, το παλιό Ελατοχώρι (παλιά ονομασία Σκουτέρνα) που είναι δίπλα στο νέο οικισμό, Ο νέος και πολύ περισσότερο ο παλιός οικισμός έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα ορεινά θέρετρα της Πιερίας. Συγκεντρώνει μόνιμους παραθεριστές και ημερήσιους επισκέπτες όλο το χρόνο.

Η λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Ελατοχωρίου δίνει στον ορεινό οικισμό ζωντάνια και προοπτική. Ήδη έχουν γίνει και γίνονται επιχειρήσεις υποδοχής και εξυπηρέτησης επισκεπτών τόσο στο χώρο του χιονοδρομικού κέντρου όσο και στους οικισμούς του παλιού και νέου Ελατοχωρίου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η Λαογραφική Συλλογή με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού. Η συλλογή ανήκε στον Λαογραφικό Όμιλο Ελατοχωρίου και βρίσκεται σε αίθουσα του Δημοτικού καταστήματος (πρώην κοινοτικό κατάστημα) Ελατοχωρίου.

Τα Πιέρια έχουν τη δική τους κορυφογραμμή που εκτείνεται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά με ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο (2194 μ.). Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Πιερίων, αν και είναι για τα ελληνικά δεδομένα από τα ψηλά βουνά, είναι η ηπιότητα και η ήμερη όψη τους που ηρεμεί το βλέμμα. Η ποικιλία των κοιλάδων και των οροπεδίων με χαράδρες και διάσελα διαφοροποιούν το βουνό και η ποικιλομορφία της βλάστησης το κάνει να ξεχωρίζει σε ομορφιά. Προσφέρει στον επισκέπτη χιονοδρομία, δυνατότητες ορεινής αναψυχής και γνωριμία με σπάνια χλωρίδα σε διαδρομές μοναδικής ομορφιάς και θέας.

Που θα μείνετε: Πιερία Ξενοδοχεία
Δείτε ακόμη: Πιερία Ταξιδιωτικός Οδηγός
HiT360.com Travel Guide