HiT360.com: ΜΕΤΣΟΒΟ ταξιδιωτικός οδηγός, διακοπές ΜΕΤΣΟΒΟ τουριστικός οδηγός Hit360

HiT360.com Travel Guide
HiT360.com Travel Guide Greek

Hit360.com Newsletter

Γραφτείτε στο newsletter του Hit360.com και ενημερωθείτε για Ξενοδοχεία, προσφορές, πακέτα και ότι άλλο χρειάζεστε για τις διακοπές σας!

Για εγγραφή κάντε κλικ εδώ

Δείτε το τελευταίο newsletter


HiT360.com Travel Guide

:: ΖΑΓΟΡΟΧΩΡΙΑ

Ξεχωριστή αρχιτεκτονική και μαγευτική ομορφιά

Όπως σε όλες τις περιοχές της Ηπείρου, έτσι και στα Ζαγοροχώρια θαυμάζει κανείς την ξεχωριστή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τα σπίτια με τις πλακόστρωτες στέγες, τα αξιόλογα αρχαία και βυζαντινά μνημεία, τα κρυστάλλινα ποτάμια με τα τοξωτά γεφύρια, τα κατάφυτα βουνά με πεύκα και έλατα. Οι ντόπιοι είναι φιλόξενοι, ανοιχτόκαρδοι και έχουν πάντα ένα ζεστό χαμόγελο για τους ξένους.
Μπορείτε να επισκεφθείτε τα χωριά όχι μόνο οδικώς, αλλά και περπατώντας, καθώς όλα τα χωριά επικοινωνούν μεταξύ τους με λιθόστρωτα μονοπάτια σε απότομες πλαγιές, καθώς και με τοξωτά πέτρινα γεφύρια.
Το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι οι Ασπράγγελοι, καθώς θα κατευθύνεστε στο κεντρικό Ζαγόρι, ενώ συνεχίζουν η Ελάτη, το Δίλοφο και οι Κήποι, που είναι το χωριό πέρασμα για τα υπόλοιπα χωριά του Ζαγορίου.
Το πρώτο εντυπωσιακό δείγμα της ζαγορίτικης αρχιτεκτονικής είναι το γεφύρι του Νούτσου ή του Κόκκορου (χτισμένο το 1750) που συνέδεε τα χωριά Κήποι, Κουκούλι και Δίλοφο με το υπόλοιπο Ζαγόρι. Θα το βρείτε πριν από τη διασταύρωση για Κήπους. Λίγο πιο κάτω θα βρείτε το τρίτοξο γεφύρι του Παλακίδα που χτίστηκε το 1814 περίπου.
Στο χωριό Κουκούλι, που είναι χτισμένο δίπλα στη χαράδρα του Βίκου σε υψόμετρο 850 - 900 μέτρων, θα βρείτε λιθόχτιστα σπίτια και μία γλυκύτατη πλατεία, καθώς και το Λαογραφικό Μουσείο Λαζαρίδη που δίνει στοιχεία για τον τόπο και τη ζωή των κατοίκων. Ένα δεύτερο λαογραφικό μουσείο θα βρείτε στο χωριό Κήπους και είναι το Μουσείο του Αγάπιου Τόλη.

Έξι χλμ μετά τη διασταύρωση των Κήπων θα βρείτε το μαγευτικό Καπέσοβο, ένα μεγάλο πέτρινο χωριό με λίγους κατοίκους και ελάχιστη τουριστική ανάπτυξη, από το οποίο ξεκινά ένα μονοπάτι προς το Βραδέτο, το οποίο είναι χαραγμένο κατακόρυφα πάνω στην πλαγιά, μοιάζει με σκάλα, είναι φαρδύ και πλακόστρωτο και είναι γνωστό ως η "Σκάλα του Βραδέτο". Θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα να το διασχίσετε.
Από το Βραδέτο, ακολουθώντας τις πινακίδες και το χωματόδρομο που φεύγει από το χωριό, θα οδηγηθείτε στη Μπελόη, ένα σημείο που κόβει την ανάσα, ακριβώς πάνω από τη χαράδρα του Βίκου. Η θέα εδώ είναι πιο πλήρης, γιατί είναι το μοναδικό σημείο που βλέπει το χείλος του φαραγγιού.

Λίγο πιο πάνω από το Βραδέτο βρίσκεται το Τσεπέλοβο σε υψόμετρο 1.100 μέτρων, χωριό όμορφο και ορμητήριο για την ανάβαση στη Γκαμήλα. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε την εκκλησία των Αγίων Αναργύρων, απ' όπου δίνεται μία θαυμάσια άποψη του χωριού και το έρημο μοναστήρι του Ρογκοβού, το οποίο είναι χτισμένο στο χείλος ενός μικρού κατάφυτου φαραγγιού.
Από το Τσεπέλοβο η άσφαλτος συνεχίζει την ανηφορική της πορεία για 4 χλμ μέχρι το καταπράσινο Σκαμνέλι , το οποίο δεσπόζει στα 1.200 μέτρα. Στο χωριό σώζονται αρχοντικά και εκκλησίες, ενώ σε κάποια σπίτια θα δείτε θαυμάσιες ζωγραφιές του 18ου και 19ου αιώνα.
Συνεχίζοντας την πορεία, σε μισή ώρα βγαίνετε στο Γυφτόκαμπο, ένα ξέφωτο σε ελατόδασος με σαρακατσάνικες αχυροκαλύβες. Η ομορφιά συνεχίζει ακόμα πιο βόρεια προς το Βρυσοχώρι, με τα πέτρινα γεφύρια και απέναντι ακριβώς η Λαιστα.

Επιστρέφοντας, δεν πρέπει να παραλείψετε την κλασική βόλτα προς το χωριό Μονοδέντρι που αγναντεύει τη χαράδρα του Βίκου. Το φαράγγι του Βίκου θεωρείται από τους Ευρωπαίους οικολόγους ένας από τους τελευταίους παραδείσους της γηραιάς Ηπείρου. Ξεκινά από το Μονοδέντρι, είναι καταπράσινο και το κόβει στα δύο ο ποταμός Βίκος. Πάνω από το χωριό Μονοδέντρι θα βρείτε μία ακόμη καταπληκτική θέση στην Οξιά, ιδανική, για να φωτογραφήσετε την υπέροχη αυτή χαράδρα.

HiT360.com Travel Guide